THE BRIDGE

The exterior design is respectful of its surroundings in scale, form, and materials engaging the public, both day and night, by providing strong visual connections to the surrounding community.  The Bridge is designed around an outdoor landscaped courtyard where the homeless can gather without fear. With the dining building as the “magnet”, the courtyard draws the homeless off of the streets and provides social workers opportunities to connect with the homeless.  The common areas were programmed as flexible spaces and allow for future expansion of services and/or reorganization.

The Design Team identified priorities for the project’s environmentally sustainable goals based on the specific building uses. The importance of the psychological connection to daylight, the large number of plumbing fixtures required, and the desire to make something special out of an abandoned warehouse, resulted in Light, Water, and Reuse as major themes that directed the architectural and engineering solutions. Given the programmatic requirements and the need to scale spaces appropriately to encourage human interaction, the team approached the design of the facility as a collection of smaller buildings, rather than one large structure.  The campus’ setting, dictated by the program, did not allow for the capture of any energy performance points past the prerequisite; the team focused on the stated themes to achieve the desired project goals.

LIGHT

Building forms were developed to maximize daylight with the goals of reducing the use of artificial light and providing strong visual connections to the world outside.  There is excellent natural lighting with views to the outdoors from 90% percent of the regularly occupied spaces.  Clad with insulated translucent panels, all interim housing and live/work areas use daylight for daytime lighting.  Used to help reinforce circadian rhythms, the translucent panels become a beacon of hope at night, clearly visible from the highway.  Task lighting for the residents’ personal use in the evening hours, energy efficient lighting along with occupancy sensors, and controls used in the general public areas provide supplemental lighting for the facility’s users. The Services Building’s second floor plate, along with additional overhangs over openings and a system of covered walkways, provides additional shading and shelter from Dallas’ summer sun; sloped roofs allowed the design team to exploit additional fenestration to provide natural light deep within the facility’s interior spaces.

WATER

With over 188 plumbing fixtures (toilets, urinals, lavatories, and showers), numerous laundry facilities, landscape irrigation, and a full service kitchen serving 500 meals a day, water consumption was a major concern for the design team.   Implementation of a gray water system was designed to mitigate the high water use by capturing large volumes of water from showers and laundering facilities, treating it for reuse in the large quantity of urinal and toilet fixtures. Low flow fixtures are used throughout the facility and the captured water is directed toward a treatment center. Once treated the grey water is stored in an underground tank under the facility’s parking lot.  Due to the large and unexpected amount of debris generated in the main laundry facility and showers, the maintenance of the system has proven to be a challenge to the facility operator; however, with proper maintenance, the system contributes a calculated annual water savings of over 1.5 m gallons. 

Additionally, the Landscape Design incorporates native or adapted plants to further contribute to the water reduction strategies of the project; once established, the landscaping will not require any irrigation.  Upon reaching maturity the trees on the interior courtyard will further enhance energy savings by providing additional shading and cooling for the surrounding buildings and courtyard.

  " The center also includes the implementation of a green roof over the dinning Pavolion, one of          the first in the North Central Texas area to be accomplished."

The center also includes the implementation of a “Green Roof” over the Dining Pavilion, one of the first in the North Central Texas area to be accomplished.  The green roof not only reduces the heating and cooling load of the HVAC system for the dining hall building, also helps to reduce the heat island effect and will provide a visual burst of color to residents on the upper levels of the facility. Composed of a Sarnafil system with a roof membrane over rigid insulation, a capillary fabric, drainage media, and pavers outlining the edge of the green roof, the green roof provides additional insulation over the highest occupancy conditioned space in the facility.  An irrigation system located on the roof will ensure plantings have the opportunity to get established; thereafter, like the remainder of the facility, the native and adapted plantings can survive without further irrigation.  Located in the heart of the project, over the dining facility, the design team implemented a variety of colorful plantings specifically selected for this application. The Green Roof design provides an additional color burst visible to the residents on the upper levels of the Services building and a strong visual connection with the courtyard when viewed from the Dormitories, symbolizing new life at the heart of the campus. 

RE-USE

The site contained an abandoned poured-in-place concrete warehouse, circa 1969, of approximately 9,800 square feet, and in surprisingly good condition.  Although existing utilities had to be augmented or replaced, the design team utilized the existing structure as part of an outdoor pavilion to serve the chronic/shelter resistant population.  The design strategy included cutting large openings into the 8” thick, poured in place concrete structure on two of the building’s facades.  The southeastern exposure is clad with insulated translucent panels to minimize heat gain and allow abundant morning light into the space.  The northwest façade incorporates overhead doors with glazing panels to maximize natural light and allow for air flow when open (during good weather).   The structure incorporates the use of large volume ceiling fans for cooling during the summer heat and radiant heaters for cold winter nights.

BY THE NUMBERS

A brief overview of the pursued LEED NC credits utilized in the building is listed in the following table:

Sustainable Sites 9
Water Efficiency 5
Energy and Atmosphere 3
Materials and Resources 7
Indoor Environmental Quality 10
Innovation in Design 5
Total 39

PROJECT TEAM

Owner: City of Dallas
Architect: CamargoCopeland Architects in Collaboration w/ Overland Partners
Structural:  Charles Gojer & Associates 
Civil: Charles Gojer & Associates
MEP: Blum Consulting Engineers 
Landscape:  Kendall Landscape
Food service: Worrell Design
A/V/Security/IT: Cedrick Frank Assoc. 
Code Consultant: Masterplan
Cost Estimating: KJM & Associates
Commissioning: AIR Engineering
Contractor:  Satterfield & Pontikes