DALLAS SOUTH CENTRAL POLICE CENTER

SITE

The project was built on donated land in one of the last remaining undeveloped parts of the city that was historically characterized by a high crime rate and neighborhood growth.  After careful consideration, the current site location was selected due to the geographic proximity of three major freeways, current and future bus and light rail lines, a new university campus, and the ability to redistrict the entire police response map in a more efficient manner. 

The building is appropriately distanced from the parking and roadways, with a grove of trees defining the east side of the building, and a detention pond sheltering the west side of the building.  Staff parking spaces are located on the north side of the site with a tree lined walking path connecting to the building entrance, providing protection from the extreme summer heat.  The southern side of the building serves as the primary public pedestrian and vehicular entrance to the facility.  Patrol cars are efficiently parked under a separate Sallyport canopy area.

Extensive native plantings were employed throughout the site ecosystem, significantly reducing water consumption required for maintaining vegetation.  An efficient drip irrigation system provides additional water conservation measures.  Through judicious planning several large existing Pecan trees were saved during construction, along with a natural bio-swale dividing the staff parking area from the fleet parking area.  Many new indigenous trees were planted to spatially define exterior spaces and to help reduce the urban heat island effect, help scale the parking lots, and to provide a pleasant sheltered exterior environment.

BUILDING

A primary goal of this project was to revitalize and reconnect with the surrounding community.  As a result, the new police station has an open and welcoming feel derived primarily from an abundant use of glass and natural materials.  An 80 seat community room, including comprehensive multimedia capabilities, kitchen, and storage areas provide a place to interact with officers.  The community room and slabs of natural cut limestone flow through the middle of the building interior.  

Natural daylighting and access to views permeate the facility interior.  As such, nearly every room has natural daylighting, and in most cases, access to views of the outside.  The Great Hall, a large high volume flexible space has a raised floor and modular furniture system so that future configurations can be accomplished with minimal effort.  Each workstation has its own air register and task lighting so that officers can individually control temperature, air flow, and lighting to suit their needs.  An abundance of natural light is filtered in through high windows with motorized shades.  This provides occupants with a pleasant atmosphere in which to work, energy savings due to the decreased need for artificial light, and transparency and connection of citizens with the department creating a “beacon of safety” which was the design theme for this project. 

Automatic lighting controls were used throughout the facility.  Security systems and lighting controls provide an inviting atmosphere during times when the station is open to the public, while automatically locking doors and dimming lights after hours on the public side.  Security for the station is transparently handled, as few aspects present themselves as obvious safety measures.

A geothermal mechanical system provides energy efficient heating and cooling for the facility and also services a hot water system.  A high performance building envelope consisting of heavily insulated R-24 exterior wall systems and a robust R-36 roof assembly.  Permanent exterior overhangs shade large portions of glazing areas significantly lowering energy requirements of the facility.

MAJOR SUSTAINABLE CONCEPTS INCLUDE:

Optimum site orientation specific to geographic location
High reflective paving and cool white colored roofing.
Native, water efficient plantings & drip irrigation system.
30% water use reduction (low flow fixtures & dual flush valves).
58% energy savings through use of geothermal HVAC system (which also provides heating for water), overhangs, and high R-value insulation (R-24 walls, R-36 roof).
Extensive use of recycled content and local/regional supplied materials.
Certified wood.
Low emitting adhesives, sealants, paints, carpet, and composite wood.
Energy efficient lighting with occupancy sensors and daylight harvesters.
Extensive amount of daylight and views.
Raised flooring in large open office area with individual air control.
Innovation credits for greatly exceeding requirements for recycled content, local/regional supplied material, green power.

INNOVATIVE DESIGN CONCEPTS INCLUDE:

Separate public and police circulation corridors.  Separate public and police parking.
Invisible security – open welcoming feeling.
Highly flexible open office area (Great Hall) with raised flooring and individually controlled air registers.
“Forced interaction” between patrol and detectives for information ‘cross-pollination’.
Locker room “Flex Space” for easy adjustment in ratio of lockers for men and women (as gender ratio changes, door separating flex space can be moved to accommodate new ratio – no new construction).
“Sally port” covered canopy layout eliminates need for backing up patrol cars.  This was the #1 reason for damage at other stations).
Integrated Community Room.
“Concourse” glass frit in the shape of Dallas police badge.

BY THE NUMBERS

A brief overview of the pursued LEED NC credits utilized in the building is listed in the following table:

Sustainable Sites 6
Water Efficiency 3
Energy and Atmosphere 13
Materials and Resources 5
Indoor Environmental Quality 13
Innovation in Design 5
Total 45

BY THE DETAILS

A detailed breakdown of the individual credits achieved with the LEED Gold Pre-Certification of the building is listed below:

SUSTAINABLE SITES

  • SSp1    Erosion & Sedimentation Control
  • SSc1     Site Selection
  • SS4.1     Alternative Transportation, Public Transportation Access
  • SS4.2     Alternative Transportation, Bicycle Storage and Changing Rooms.

WATER EFFICIENCY

  • WE c1.1    Water Efficient Landscaping, Reduce by 50%
  • WE c3.1    Water Use Reduction, 20%
  • WE c3.2    Water Use Reduction, 30%

ENERGY AND ATMOSPHERE

  • EAp1    Fundamental Commissioning
  • EAp2    Minimum Energy Performance
  • EAp3    CFC Reduction in HVAC&R Equipment
  • EAc      Optimize Energy Performance- Lighting Power
  • EAc3    Enhanced Commissioning
  • EAc4    Ozone Depletio
  • EAc5    Measurement & Verification
  • EAc4    Green Power

MATERIALS AND RESOURCES

  • MR p1    Storage and Collection of Recyclables
  • MRc4.1    Recycled Content, 5%
  • MRc4.2    Recycled Content, 10%
  • MRc5.1    Regional Materials, 20%
  • MRc5.2    Regional Materials, 50% Harvested Locally
  • MRc7    Certified Wood

INDOOR ENVIRONMENTAL QUALITY

  • EQp1       Minimum IAQ Performance
  • EQc2       Ventilation Effectiveness
  • EQ3.1      Construction IAQ Management Plan, During Construction
  • EQ3.2      Construction IAQ Management Plan, Before Occupancy
  • EQc4.1    Low-Emitting Materials – Adhesives and Sealants
  • EQc4.2    Low-Emitting Materials – Paints
  • EQc4.3    Low-Emitting Materials – Carpet
  • EQc4.4    Low-Emitting Materials –Composite Wood & Agrifiber
  • EQc5       Indoor Chemical & Pollutant Source Control
  • EQc6.2    Controllability of Systems, Non-Perimeter
  • EQc7.1    Thermal Comfort- Comply with ASHRAE 55-1992
  • EQc7.2    Thermal Comfort- Permanent Monitoring Systems
  • EQc8.1    Daylight & Views, Daylight for 75% of Spaces
  • EQc8.2    Daylight & Views, Views for 90% of Spaces

INNOVATION IN DESIGN

  • IDc1.1    Innovation in Design: Exemplary Performance for MRc4 Recycled Content
  • IDc1.2    Innovation in Design: Exemplary Performance for MRc5.1 Regional Materials
  • IDc1.3    Innovation in Design: Exemplary Performance for MRc5.2 Harvested Locally
  • IDc1.4    Innovation in Design: FF&E Recycled Content & Low Emitting Materials
  • IDc2       LEED Accredited Professional
     

PROJECT TEAM

Owner: City of Dallas
Architect: Perkins & Will
Structural: APM/L.A. Fuess Partner, Inc.
MEP: Meza-Piazza Engineering Inc.
Civil: Charles Gojer & Associates
Landscaping: Studio TinCup
Programming: Roth & Sheppard
Contractor: CORE Construction
Photographer: Timothy Hursley